Help! Mail verdwijnt na korte tijd uit mijn inbox?"


Haal je mail op via verschillende apparaten, en verdwijnen er berichten? Dan heb je één of meerdere apparaten niet goed ingesteld! In dit artikel leggen we uit hoe je dit kan oplossen.

Hoe kan mail verdwijnen?

Je kan mail ophalen via 2 verschillende protocolen: POP of IMAP.

Bij POP download de mail client (zoals Outlook) nieuwe berichten van de mailserver en verwijdert daarna de mail van de mailserver.

Bij IMAP worden de berichten gesynchroniseerd met de mailserver. De berichten blijven dus op de server staan, tenzij je zelf een bericht verwijdert. Dan pas verdwijnt het bericht van de mailserver en daarmee ook op je andere apparaten. 

De oplossing: IMAP

Als je jouw emailadres wilt uitlezen via 2 of meer apparaten, zoals bijvoorbeeld met Outlook op de PC en via het mail programma op je smartphone, moet je dus beide apparaten configureren op IMAP.

Bij POP zal tenslotte het apparaat die als eerste de mail ophaalt de mail van de server verwijderen, waardoor het tweede apparaat geen nieuwe mail ziet en deze ook niet kan downloaden vanaf de mailserver.

De nadelen van IMAP

De voordelen van IMAP kunnen voor sommige gebruikers echter ook nadelen zijn. Omdat bij IMAP de berichten altijd op de server staan, ipv op je apparaten, zal de mailbox in de loop van de tijd steeds groter worden. En omdat de mail op de server staat, zal een mail die je verwijdert op apparaat A ook op apparaat B verdwijnen. Deze synchronisatie tussen apparaten is een groot voordeel, maar niet altijd gewenst.

Wat als ik IMAP niet wil gebruiken?

Als de voordelen van IMAP voor jou juist een nadeel zijn, dan val je dus terug op POP. Maar dan kan je geen berichten uitlezen op meerdere apparaten. Of toch wel? Gelukkig hebben veel mail clients, zoals Outlook maar ook Apple Mail op MacOS en iOS, een optie om berichten pas na X aantal dagen te verwijderen ipv direct na het ophalen. Zo hebben al je apparaten tijd genoeg om de nieuwe mail op te halen.

In Outlook stel je dat als volgt in:

Open Outlook, ga naar Account instellingen en dubbelklik op het emailadres. Klik op Meer instellingen en ga dan naar tabblad Geavanceerd. Zet het vinkje bij 'Kopie van berichten op server achterlaten' en bij 'Verwijderen na 14 dagen'.

Let op: dit moet je instellen op elk apparaat, anders verdwijnt de mail alsnog.

Gemiddelde beoordeling: 3.72 (29 Stemmen)